pühapäev, 6. jaanuar 2013

Kolmekuninga

Et uus aasta siis.

Mis seal ikka, eks ole neid ennegi nähtud.

Selline tunne on, et tuleb kuidagi terav aasta. Algusest juba õhkab nurki ja konarusi, tühjagi see paremaks läheb. Samas, teravus võib tähendada ka muud - et lähed asjadest läbi nagu nõel siidist.

Loodame, et just nii see juhtubki.

Lugesin siin kähku natuke raamatuid läbi. Mõtlesin, et ma pole üldse lugenud Uustuldi asju. Noh, võtsin siis ette, endal kõrvus üks arhiivikatke, kus ta rääkis oma esimesest näidendist.
Oli saatnud selle Hindile lugeda, aga Hint oli väga Saaremaa-meelne ja alati seda meelt, et saarlasi igal võimalusel upitada ja edasi aidata. Nii-et sai näidendi kätte ja helistas mingil öisel ajal Uustuldile ja teatas õhinal: "Kuule, pole see sitem midagi, kui teised enne on teind! Saada aga ära!"

Üldiselt on ta natuke nagu oma aja Tohvri, kirjutab kah lihtsate inimeste elust ja mõni asi juhtub raamatus nii kähku ära, et sündmus ei arene üldse, teine liin aga ei jõuagi lõpuni. Aga see-eest on olustik kõigile (vähemalt rannarahvale) tuttav ja tuttav asi on ikka sümpaatne.

Selgus, et meie korrektor on pidanud lugema "Tuulte tallermaa" viimast osa ning oli sellega hirmsasti hädas. Tema jutust sain ka teada, et Uustuld ei sallinud mingit toimetamist. See heitis valgust ka sellele, miks minu loetud raamatus oli sõnu nagu pravuur või dotseerima (õpetlikult kõnelema).

Veel lugesin Hille Karmi elulooraamatut. See oli üsna igav. Kui Margit Kilumets temaga saate tegi peale raamatu ilmumist, siis tundus väga huvitav, aga nüüd sain selle raamatukogust kätte ja sirvisin läbi. Aga nalja sai sealgi - ma ei teadnud varem, et naiskosmonaut Valentina auks on omal ajal loodud suisa laul Valentina tvist!

Hea kolleeg J.A. suutis kohe öelda ka originaalesitaja (Filipinki vist) ja seda ümiseda.



Kommentaare ei ole: